Nic Kaatsheuvel 2013 van Perpignan, dd 5 aug.24

Ook bij deze laatste internationale krachtmeting is er weer veel gevraagd van ons geduld. Drie (2) dagen uitstel en dus 6/7 dagen mand is het afgelopen seizoen bijna elke vlucht aan de orde geweest. Nu is mijn vraag aan u: is lossen met enig risico op vrijdag erger, dan onze duiven 7 dagen in een mand zetten met enkel mais en water en gemiddeld in Zuid-Frankrijk 35 á 40 graden warm? Heeft u al eens een mand terug zien komen waarin een hele week 20 duiven hebben gezeten? Ik pleit echt niet voor onverantwoorde lossingen, maar wat die internationale lossers jaar in jaar uit klaar maken, snijdt geen hout. Als zij een bui regen of een wolk zien hangen, stellen ze maar uit. En zie vorige week Narbonne: dan worden de duiven op het laatste moment maar gauw losgelaten onder miserabele omstandigheden. Elke marathon speler wil natuurlijk mooie eerlijke vluchten en als je door (weers)omstandigheden eens een dag langer moet wachten vindt niemand dat erg, maar wat die internationale lossers jaar op jaar klaar maken is gewoon van de gekke. Alleen al om al die slechte lossingen van de afgelopen jaren zou ik het toejuichen als ook de morgenlossingen naar de NPO gaan. Een paar vluchten minder mag geen probleem zijn.

Als je ziet hoe weinig inkorvers er zijn op Marseille/St.Vincent, dan kunnen die vluchten mooi vervallen. De lossingen zouden dan ook mooi onder Nederlands gezag komen staan en internationale deelname kan dan vrijwillig worden (mits Nederland wél kan lossen zonder toestemming). De ZLU is/was een prachtig instituut voor vele jaren. Daar moeten wij hen ook dankbaar voor zijn. Maar initiatieven om de ZLU weer vlot te trekken daar ben ik zeker niet voor, dat wordt trekken aan een dood paard. Op de kosten na, wordt alles minder: de deelname, het aantal liefhebbers, het aantal vrijwilligers, het aantal inkorfcentra enz.
Gewoon één mooi marathonprogramma maken. Als je ziet hoe weinig duiven er nog komen op zowel de middag- als ook de morgenlossingen, dan wordt het hoog tijd dat we samen iets moois opzetten. De tijd zal leren wat er van gaat komen, maar polarisatie hebben we al genoeg in ons land. Laten we als marathonspelers die weg niet opgaan en één front gaan vormen!

Dan Perpignan. Na dagen uitstel werden ze dan toch uiteindelijk gelost onder ideale omstandigheden. Dat de eerste duiven aan de westkant zouden vallen was te verwachten, maar dat er een totale overheersing door de westkant stond te gebeuren dat heeft niemand kunnen voorzien. Het midden, de Oost kant incl. Limburg zijn gewoon weggevaagd door de westkant, zoals zelden before! We weten allemaal dat duivensport nooit eerlijk zal worden. De wind, de trek, de deelname, dat speelt allemaal mee, maar om op deze overheersing door de westkant een theorie los te laten, lijkt mij onbegonnen werk.
Zoals meestal komen er op de laatste vlucht nog veel duiven. Zo ook in Kaatstheuvel. 25 liefhebbers brachten samen nog 219 duiven bijeen.

Ad Valk uit Hank wie kent hem niet? Er zullen dan ongetwijfeld liefhebbers zijn die ontkennend op deze vraag moeten antwoorden. Maar als ik vraag kent u Wegrestaurant Napoleon in Hank dan zal elke marathonliefhebber in Nederland die naam herkennen als de plaats waar (al 15 jaar) op vrijdagmiddag in het seizoen duizenden van onze marathonduiven verzameld worden voor een opleervlucht. Dat de eigenaar van Napoleon (Ad Valk) ook een fervent marathonspeler is, zal dan weer niet iedereen weten. Maar Ad draait al jaren lang heel goed mee op vooral de middaglossingen. Daar Ad bezig is om zijn restaurant over te doen aan zijn dochter, krijgt hij (als dit rond is) veel meer tijd voor zijn duiven en daarom heeft hij nu al even ook geïnvesteerd in ZLU duiven. En zie: Ad draaide een overspelige nestduivin als eerste in Kaatsheuvel (66 nat). Haar doffer was wat laat terug van Narbonne en zij had ondertussen een nieuwe liefde gevonden en al verse eitjes liggen met deze nieuwe adonis, en daarbij ook nog het jong van haar eigen man. (Duiven zijn soms net mensen, maar dit terzijde).
Ad heeft enkele jaren geleden om zijn ZLU aspiraties gestalte te geven een bezoek gebracht aan Marlon Kok en daar enkele duiven aangeschaft. Hij kreeg ook een doffer mee om een jaar uit te kweken genaamd ‘Flipje”. Ad zijn 1ste, 3de en 4de duif van Perpignan zijn drie zusjes uit de geleende Kok doffer “Flipje”. Wat denkt u: zou Ad al gebeld hebben met Marlon om “Flipje” nog eens te lenen?

Dit was het weer voor dit seizoen, dat vol zat met uitgestelde vluchten, maar ook dan worden de prijzen verdiend en moeten de wonden gelikt worden. Want ik durf wel te stellen dat er veel meer duiven dan normaal verspeeld zijn op de ZLU vluchten.
Rest mij nog om de KPV uit Kaatsheuvel hartelijk te danken voor het gastvrij ontvangen van ons als ZLU liefhebbers en natuurlijk al die vrijwilligers die qua organisatie een keurig staaltje werk verzet hebben, alles is vlekkeloos verlopen, dank daarvoor namens alle inkorvers in NIC Kaatsheuvel.
Wat de toekomst gaat brengen moeten we afwachten. Maar wat er ook staat te gebeuren, vast staat dat we volgend jaar weer in gaan korven voor onze geliefde marathon vluchten.
We gaan weer een winter tegemoet van huldigingen, feestavonden en bonnen verkopen, we zullen elkaar daar bij leven en welzijn zeker weer tegenkomen, tot dan…..

Zet ze alvast scherp voor volgend seizoen,
J.W. van Gils, Oosterhout.